Zicht op motivatie

Lars van Tuin profiel

Door Lars van Tuin

Motivatie verklaart veel van menselijk gedrag. Het legt uit waarom we doen wat we doen. In dit artikel zoeken we een verklaring voor de invloed van leiderschap, bedrijfsdoelen en -waarden op de bevlogenheid van medewerkers door middel van motivatie. Bevlogen medewerkers halen energie uit hun werk, zijn toegewijd, vertonen een hoger psychologisch welzijn en presteren beter. We vermoedden dat motivatie zoals gedefinieerd in de zelfdeterminatietheorie een onderliggend mechanisme is dat de relatie tussen leiderschap en positieve resultaten zou kunnen verklaren. Daartoe zijn vijf empirische studies verricht waarin de vervulling van de psychologische basisbehoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid een centrale rol speelde. We vonden dat bevlogen leiderschap, een hogere ondernemingsdoelstelling en intrinsieke waarden de motivatie en bevlogenheid van werknemers stimuleerden. De vervulling van psychologische basisbehoeften (m.n. autonomie) bleek hierbij een belangrijke rol te spelen. Een zesde onderzoek testte leiderschap en motivatie in een interventiestudie. De interventie leidde tot een hogere motivatie onder de deelnemers, tot lager verzuim en een betere business performance. Varen op werkmotivatie laat medewerkers floreren, ondersteunt hun groei en ontwikkeling en vergroot het gevoel van betekenisgeving.

Artikel lezen

Deel dit bericht:

Vorig bericht
DNA van leiderschap – podcast

Bekijk ook